četrtek, 3. april 2014

Rženo – pšenični polnozrnati kruh

Točnega recepta nimam. Približno polovica ržene moke, polovica pa polnozrnate pšenične. Žlička rjavega sladkorja (pri nas uporabljamo samo rjavega, sicer je vseeno), žlička soli, paketek ali dva suhega kvasa (če imam več kot pol kilograma moke, dam dva paketka), žlica ali dve olja (odlična sta orehovo ali lešnikovo, je pa vseeno, katero in ali sploh), mlačne vode pa po potrebi. Dolivam sproti. Zadnje čase me pri gnetenju razvaja moj Maximum (zame nezamenljiv kuhinjski pripomoček), od Boscha seveda:




Ko zgnete, ga pustim eno uro počivat kar v posodi, v kateri se je odvijalo gnetenje:


Po eni uri ga pregnetem (tokrat ročno), oblikujem hlebec, ga potresem z moko, vklopim pečico na 250 stopinj in pustim, da naraste, dokler se pečica ne segreje. Preden ga dam peč, ga prerežem, da ne poči.
Ko dam hlebec v pečico, temperaturo znižam na 190 in pustim peči, odvisno od velikost hlebca, 45 – 60 minut. Tako pa se hladi:



Doma pečen kruh je zakon. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar