sobota, 12. april 2014

Presna pomarančna torta

Svet presnih sladic smo z navdušenjem sprejeli, čeprav smo do njih prišli bolj zaradi zdravstvenih težav, ki sva jih imela z mlajšim prestolonaslednikom. Zdaj so že več kot pol leta redno na sporedu ob vikendih.


Moj je malo prirejen, pač odvisno od sestavin, ki jih imam doma. Tokrat ni bilo dovolj mandljev, pa sem jih kar kombinirala z lešniki. Isto sem naredila pri kremi, za katero ni bilo dovolj indijskih oreškov.

Prva plast (osnova) je bila danes tako iz:
120 g mandljev
80 g lešnikov
100 g datljev
žlica kakava

Druga plast (krema):
sok treh pomaranč
100 g indijskih oreškov
100 g lešnikov
75 g kokosovega masla (stopim, da je tekoče)
2 žlici javorjevega sirupa

Tretja plast (preliv):
30 g kokosovega masla (stopim, da je tekoče)
1 žlica javorjevega sirupa
2 žlici kakava

En večer prej namočim oreške in datlje, vsake posebej. Model je tortni, premer 20 cm. Podložim s peki papirjem.

Za prvo plast odcedim oreške in datlje, dodam kakav in zmiksam v mojem Boschevem foodprocesorju (po domače multipraktiku) MCM 6:
Maso razporedim po obroču in peki papirju, fino poravnam in pritisnem ob dno.Drugo plast naredim v blenderju istega foodprocesorja. Vanj dam odcejene oreške in ostalo. Mlajši prestolonaslednik je stiskal pomaranče:

Zmiksam in polijem po prvi plasti.
Dam za kako uro v hladilnik. Medtem pripravim preliv. Stopim kokosovo maslo, vanj dodam sirup in kakav, vse dobro premešam in prelijem. Okraševanje je odvisno od trenutnega navdiha. Danes je bilo lešnikov v obilju in ker so bili že tako in tako v torti, izbira ni bila težka.


Ni komentarjev:

Objavite komentar