sobota, 14. junij 2014

Moj bio – vrt (Marija Omahen)

Je ena prvih knjig, ki so mi prišle v roke in ki navdušujejo za 'vrtnarjenje brez kemije', kar je tudi podnaslov te publikacije. Žal jo je nemogoče kupiti, ker je pošla že pred leti, na srečo pa jo je mogoče še najti v lokalni knjižnici.

Napisana je v duhu sožitja z naravo, navdušuje za uporabo naravnih pripomočkov in iskanje okolju neškodljivih načinov vrtnarjenja, brez uporabe industrijskih kemičnih izdelkov. Sama pravi: »Tudi na majhnem vrtu lahko precej izboljšamo kakovost lastnega življenja.« Z njo se strinjam tudi v tem, da je marsikateri vrt postal »pravcato bojišče: v rokah vrtnarjev so številna kemična orožja za pokončevanje življenja v zemlji in nad njo, seveda pa škodujejo vrtnarji z njimi tudi sebi. Zagotovo drži resnica, da je sodelovanje z naravo koristnejše in cenejše kakor delovanje zoper njo.«

Ključne značilnosti bio-vrtnarjenja, o katerih govori avtorica, so to, da vrtne zemlje ne lopatimo in obračamo, da v vrtu ni monokultur, marveč mešane kulture, da gnojimo s kompostom in zelenim gnojenjem. Natančno opiše pripravo komposta, vrtna orodja, vrednost deževnikov in drugih koristnih živali v vrtu. Za bio vrtnarje so dragoceni njeni napotki o naravnih sredstvih za zaščito rastlin, o zeliščnih škropivih in gnojilih. Dotakne se vplivov lune in planetov na vrtnarjenje, ki so jih naši predniki upoštevali, žal pa so se z intenzivnim kmetovanjem kar nekako izgubila.

V knjigi najdemo tudi obširno preglednico ugodnih in neugodnih sosedov na vrtu in kaj saditi po prvotni zelenjavi (katera je naslednja primerna).


Tudi ta knjiga je nepogrešljiva v domači vrtnarski knjižnici.


Ni komentarjev:

Objavite komentar