ponedeljek, 2. junij 2014

Rojstnodnevna zabava na temo vesolje


Prestolonaslednika sta izbrala temo za letošnjo rojstnodnevno zabavo že okrog novega leta (pri nas gre pri tej zabavi resnično za paket 'dva v enem' – tako pač je, ko praznujeta dvojčka). Letos torej vesolje, astronavti, neznani leteči predmeti. Pri nas je načrtovanje, priprava in izvedba takih praznovanj v družinski produkciji. Pravzaprav je že priprava del praznovanja. Zaposluje nas dlje časa, pri pripravah sodelujemo prav vsi in se tako še posebej povežemo. Rojevajo se nove ideje, razvijajo različne spretnosti, ob tem pa se še zabavamo. (Lani je bila taka zabava na temo indijancev in kavbojcev.)

Kak mesec pred načrtovano zabavo sta prestolonaslednika napisala vsak svoj seznam povabljenih, ki se je na koncu zlil v en sam seznam. Razen enega ali dveh povabljencev sta tako in tako imela enake želje. Ampak tudi o teh sta se na koncu sporazumela.

Zgodba

Brainstorming je dal naslednje ideje: rdeča nit zabave bo polet z raketo na Mars. Da se usposobimo za življenje na drugem planetu, bo najprej treba nekaj vedeti o vesolju, tudi o 'vesoljčkih' in neznanih letečih predmetih. Astronavti pa si poleg znanja pridobijo tudi primerno telesno pripravljenost in družabne veščine. In zgodba se lahko začne.

Mlajši prestolonaslednik je pripravil osnutek vabila na rojstnodnevno zabavo, ki pa smo ga kasneje prelili v računalniško izvedbo.

Kje smo bili

Naše staro gospodarsko poslopje ima po delni preureditvi nov medprostor. S treh strani je zidan, strop je iz starih tramov, tla so betonska. V tem medprostoru je bila 'vesoljska postaja'. Za namen praznovanja smo ta prostor posebej pripravili. Strop smo prekrili z vrtnarsko kopreno, ki smo jo z akrilnim lakom v spreju delno pobarvali v modro. Za dekoracijo smo izdelali še mini rakete iz tulcev WC papirja in tulcev od papirnatih brisač (več o izdelavi teh bom povedala kak drug dan). Ostalo dogajanje je potekalo na prostem, na travniku in dvorišču.







Kaj so počeli

Otroci so se zbrali v 'vesoljskem centru'. Tam so izvedeli par dejstev o vesolju, med drugim tudi to, da tam veljajo drugačni pogoji za življenje, zato se je za take pogoje (kjer lebdimo in vse dobesedno leti po zraku) treba posebej pripraviti. Sledile so družabne igre na prostem (tek v vrečah ipd).

Potem je šlo zares. Mož je izdelal veliko raketo iz stiroporja, ki je ostal pri hiši od del pri izolaciji fasade. V notranjosti sta jo slavljenca v dneh priprav opremila z 'računalniki', tik pred začetkom praznovanja pa so skupaj z atijem namontirali še zvočnike in reflektorje (atijeva oprema za nastope) za približni učinek 'pravega' poleta na Mars. Polet je spremljala še ustrezna avdio podlaga iz youtuba. Otroci so se v raketi še slikali in počasi so pristali na Marsu.



Najprej je bilo treba novi planet raziskati. Ker hoja po Marsu ni enostavna, smo se najprej natrenirali z nekaj družabnimi igrami v stilu 'račji tek', 'skakalno tekmovanje', 'hoja s časopisom'. Ko so se naučili zapletenega gibanja, pa so se podali na iskanje zaklada. Otroci so se razdelili na dve skupini. Vsaka je začela iskati zaklad na svojem koncu in vsaka po svoji poti, po kateri jo je vodil načrt v obliki tlorisa dvorišča. Za intermezzo nasvet – če je napovedano nestabilno vreme, je pametno ta navodila ali napotke primerno zaščititi pred vlago (zaviti v aluminijasto folijo ali preprosto list plastificirati). Zaklad niso bile sladkarije, ampak sestavni deli za NLP-je. Vsaka skupina je našla svoj zaklad.

Po izdelavi NLPjev, ki jo bom opisala v enem od prihodnjih postov, je sledilo veliko astronavtsko tekmovanje v metanju vorteksa. Po tem so bili mali astronavti že zelo lačni. Okrepčali so se z mini picami iz skutinega testa, ki sem jih pripravila vnaprej, spekla pa kar med dogajanjem samim. Sledila je še torta, kot se za rojstni dan spodobi.



Po okrepčilu smo odpotovali nazaj na Zemljo. Ker so vsi uspešno opravili vse preizkuse in postali astronavti, sta jim slavljenca ob koncu podelila priznanja, ki so jih povabljenci skupaj z NLP-ji odnesli domov.




In še en namig: pred pripravami je fino kaj prebrati. Mi smo preštudirali to knjigo in jo toplo priporočamo:



Ni komentarjev:

Objavite komentar