sreda, 21. maj 2014

Zeleni kvadrat – zdravje iz organskega vrta (Kornelija Benyovsky Šoštarić)

Ko sem si to knjigo sposodila v lokalni knjižnici, nisem točno vedela, ali bo ena tistih, ki jih samo prelistaš in po hitrem postopku vrneš, ali bo ena tistih, za katero bi rada podaljšala izposojo, pa žal ne gre, ker je že rezervirana. Že po nekaj straneh sem vedela, da je to tisto, kar sem tako iskala. Kmalu sem spoznala, da vzporedno ob knjigi obstaja cela serija vrtnarskih oddaj, ki jih avtorica snema v svojem vrtu v hrvaškem Zagorju za prvi program hrvaške televizije pod naslovom Vrtlarica in ki so tudi izjemno poučne, zelo nazorne in absolutno vredne ogleda. Ogledati si jih je mogoče na naslovu www.hrt.hr. Pri tej avtorici ni mogoče spregledati, da to, o čemer poroča in piše, srčno živi v vsakem trenutku svojega življenja.


Srčika knjige je 'vrnitev v naravo', nazaj k čim bolj naravnem vrtnarjenju. Brez pehanja za čim večjim paradižnikom, pač pa v prizadevanju za čim bolj kakovostno, z vitamini in ostalimi koristnimi elementi bogato domačo zelenjavo. S to osrednjo mislijo nas popelje na potovanje od tega, kako si omisliti vrt na svoji zaplati zemlje in urediti svoj zelenjavni kvadrat, kako vsako leto zasajevati in sejati povrtnine brez prekopavanja zemlje, z uporabljanjem zastirke, upoštevanjem naravne zaščite rastlin, privabljanjem koristnih vrtnih prebivalcev, opuščanjem intenzivnega gnojenja. Kar tako, mimogrede, navduši še za lastno pridelavo in shranjevanje semen, zlasti domačih, avtohtonih sort zelenjave.


Dodana vrednost knjige so fantastične fotografije, ki jih je posnel avtoričin mož Nino Šoštarić. On je hkrati tudi snemalec prej omenjenih televizijskih oddaj.



Ker je knjiga polna dobrodošlih nasvetov in tako nepogrešljiva, si je več ne bom sposojala v lokalni knjižnici. Odslej je del moje domače vrtnarske knjižnice.


Ni komentarjev:

Objavite komentar