četrtek, 29. maj 2014

Mešani domači kruh

Pri nas jemo doma pečen kruh. Včeraj smo pripravili mešanega iz treh vrst moke:

250 g polnozrnate pšenične moke
250 g polbele moke
250 g ržene moke
2 zavitka kvasa v prahu
1 čajna žlička soli
1 čajna žlička sladkorja
2 jedilni žlici olivnega olja
voda po potrebi



Vse sestavine razen vode sam v posodo, vklopim mojega kuhinjskega pomočnika (MaxiMum, Bosch) in počasi dolivam mlačno vodo, dokler ni testo zgneteno. 




Posodo pokrijem s prtom, pustim eno uro počivati. Potem vklopim pečico na 250 stopinj, kruh ročno še enkrat pregnetem in ga zvrnem na s peki papirjem pokrit pekač. Ko je pečica ogreta, kruh prerežem in ga dam v pečico. Temperaturo pa takoj znižam na 180 in pečem 45 minut. Ohladim ga na rešetki.




Vonj po sveže pečenem kruhu daje domu posebno toplino in domačnost. Budi nostalgijo po nekih časih, ki jih več ni, in omogoča radost in spomin na sedanje čase prihodnjim rodovom…

Ni komentarjev:

Objavite komentar