Pri nas jemo doma pečen kruh. Včeraj smo pripravili mešanega iz
treh vrst moke:
2 zavitka kvasa v prahu
1 čajna žlička soli
1 čajna žlička sladkorja
2 jedilni žlici olivnega olja
voda po potrebi
Vse sestavine razen vode sam v posodo, vklopim mojega
kuhinjskega pomočnika (MaxiMum, Bosch) in počasi dolivam mlačno vodo, dokler ni
testo zgneteno.
Posodo pokrijem s prtom, pustim eno uro počivati. Potem vklopim
pečico na 250 stopinj, kruh ročno še enkrat pregnetem in ga zvrnem na s peki
papirjem pokrit pekač. Ko je pečica ogreta, kruh prerežem in ga dam v pečico.
Temperaturo pa takoj znižam na 180
in pečem 45 minut. Ohladim ga na rešetki.
Vonj po sveže pečenem kruhu daje domu posebno toplino in
domačnost. Budi nostalgijo po nekih časih, ki jih več ni, in omogoča radost in
spomin na sedanje čase prihodnjim rodovom…
Ni komentarjev:
Objavite komentar