Letos so me koprive povsem obnorele. Spomnim se mame, ki jih
je nabirala in sušila za čaj v času moje pubertete, ko so me precej mučili
menstrualni krči. Takrat mi je postal okus koprive všeč. Vmes sem nanjo
pozabila, zdaj pa jo v družini spet uporabljamo za čiščenje krvi in organizma
nasploh. Posebej se je v obliki čaja izkazala pri drugem prestolonasledniku in
njegovih težavah z alergijami.
Koprive uporabljam za svoje vsakodnevne zelene napitke. Ne ravno vsak dan, a po dvakrat tedensko zagotovo. Pri tem pazim, da to
nista dva zaporedna dneva. Držim se načela, da je dobro zelenje v teh napitkih
menjavati.
Uporabljam jih pa tudi na svojem vrtu. Prav zdaj namakam
vedro, polno kopriv, za vzorec je dodanega še gabeza in preslice, za gnojilo na
vrtu. V ta namen se morajo namakati vsaj dva do tri tedne, da fermentirajo. Že
drugi dan namakanja pa sem odvzela nekaj vode in z njo poškropila vrtnice kot
zaščito pred ušmi.
Prav v ta namen, da imam koprive pri roki, je moj J spomladi
presadil par koreninic iz bližine enega potoka na domače dvorišče. Pravzaprav
so koprive dobile svojo domovinsko pravico v stari leseni kadi, ki smo jo pred
leti namenili za rože. Ker je pa tam precej sušno, nobene niso prav obstale.
Koprivam pa več kot ustreza, poleg tega se ne bodo mogle nekontrolirano širiti
naprej.
Ni komentarjev:
Objavite komentar